Στη Δικαιοσύνη προσέφυγε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τις καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων για τον κορονοϊό, που έχει αναπτύξει η AstraZeneca.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Κομισιόν, προσέφυγε εναντίον της φαρμακοβιομηχανίας, επειδή δεν σεβάστηκε το συμβόλαιό της για την προμήθεια εμβολίων κατά της Covid-19 και επειδή δεν είχε ένα "αξιόπιστο" σχέδιο για να εξασφαλίσει την έγκαιρη παράδοση των εμβολίων.

"Η Επιτροπή άρχισε την περασμένη Παρασκευή νομικές ενέργειες εναντίον της AstraZeneca", δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν σε συνέντευξη Τύπου, επισημαίνοντας πως η κίνηση αυτή υποστηρίχθηκε και από τα 27 κράτη-μέλη.

Όπως εξήγησε, ορισμένοι όροι της σύμβασης δεν τηρήθηκαν και η εταιρεία δεν ήταν σε θέση να καταλήξει σε μια αξιόπιστη στρατηγική προκειμένου να εξασφαλίσει την έγκαιρη παράδοση των δόσεων. "Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει ταχεία παράδοση επαρκούς αριθμού δόσεων που δικαιούνται οι Ευρωπαίοι πολίτες και για τις οποίες υπάρχει δέσμευση να παραδοθούν, με βάση τη σύμβαση", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το συμβόλαιο, η εταιρεία είχε δεσμευτεί να καταβάλει τις "καλύτερες προσπάθειές της" ώστε να παραδώσει 180 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, από ένα σύνολο 300 εκατομμυρίων δόσεων την περίοδο από τον Δεκέμβριο έως τον Ιούνιο.

Ωστόσο, η εταιρεία ανέφερε σε ανακοίνωσή της στις 12 Μαρτίου ότι στοχεύει να παραδώσει μόνο το ένα τρίτο αυτής της ποσότητας. Μια εβδομάδα αργότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε μια νομική επιστολή στην εταιρεία, σε ένα πρώτο βήμα μιας επίσημης διαδικασίας για την επίλυση των διαφορών.

Πηγή: Reuters