Μια σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη έχει ενθουσιάσει τους αρχαιολόγους, οι οποίοι βρήκαν αρχαία υπολείμματα εννέα Νεάτερνταλ, μαζί με ένα κοπάδι ύαινες και αρκετούς ελέφαντες, στο σπήλαιο Γουατάρι κοντά στην ιταλική παραθεριστική πόλη San Felice Circeo. Η ανακάλυψη επιβεβαίωσε τις υποψίες των αρχαιολόγων εδώ και καιρό ότι ένας σημαντικός πληθυσμός ζούσε στην περιοχή. 

Ένας από τους Νεάντερταλ χρονολογείται από 90.000 έως 100.000 χρόνια πίσω, σύμφωνα με δήλωση του ιταλικού Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ οι άλλοι οκτώ χρονολογούνται από 50.000 έως 60.000 χρόνια. Όλοι ήταν άνδρες και εκτιμάται ότι ένας ήταν νεότερος από τους άλλους.

Οι αρχαιολόγοι ξεκίνησαν έρευνα στο σπήλαιο, το οποίο ανακαλύφθηκε τυχαία τη δεκαετία του 1930. Στο εν λόγω σπήλαιο είχαν βρεθεί δύο ακόμα κρανία, συμπεριλαμβανομένου ενός καλοδιατηρημένου κρανίου Νεάντερταλ που ανακαλύφθηκε το 1939.

Μαζί με τα δύο άλλα κρανία που βρέθηκαν στο παρελθόν, ο συνολικός αριθμός ατόμων στο σπήλαιο Γουατάρι ανέρχεται σε 11, κάτι που επιβεβαιώνει πως πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους τόπους στον κόσμο για την ιστορία των Νεάντερταλ, αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού.

Ανακαλύψεις οπών εξαερισμού στην οροφή του σπηλαίου οδήγησαν ορισμένους ανθρωπολόγους να πιστεύουν ότι οι Νεάντερταλ ασχολήθηκαν επίσης με τον τελετουργικό κανιβαλισμό, σύμφωνα με το υπουργείο, το οποίο πρόσθεσε ότι κάποια από τα ανακαλυφθέντα οστά είχαν καεί.

Σε βαθύτερες περιοχές του σπηλαίου βρέθηκαν επίσης οστά, δύο δόντια και σπόνδυλοι. Εντοπίστηκαν επίσης εκατοντάδες οστά που αποδίδονται σε ελέφαντες, ρινόκερους, τεράστια ελάφια, άλογα και βοοειδή, καθώς και ένα πλέον εξαφανισμένο ζώο σαν αγελάδα.


Πολλά από τα οστά έφεραν σαφή σημάδια ροκανίσματος, πιθανότατα από τις ύαινες, ανέφερε η δήλωση, αν και το υπουργείο διευκρίνισε ότι δεν είναι σαφές εάν τα ζώα τους σκότωσαν ή τους έφαγαν μετά το θάνατό τους. Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι οι ύαινες μπορεί χρησιμοποίησαν το σπήλαιο ως ένα μέρος για να φέρουν πίσω τα θηράματά τους για να τα αποθηκεύσουν και να τα φάνε.

Οι Νεάτερνταλ πέθαναν πριν από περίπου 40.000 χρόνια, αλλά το ενδιαφέρον για την ιστορία τους πυροδοτήθηκε πρόσφατα από την έλευση τεστ DNA στο σπίτι που μπορούν να ανιχνεύσουν ίχνη DNA Νεάντερταλ σε μερικούς ανθρώπους.

Η περιοχή San Felice Circeo αντιπροσωπεύει τώρα ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα στη μελέτη των αρχαίων ανθρώπων και το σπήλαιο προσφέρει κάτι σαν χρονοκάψουλα που περιλαμβάνει στοιχεία για την ιστορία τόσο του ανθρώπου όσο και των ζώων.

Οι αρχαιολόγοι, σύμφωνα με τον επικεφαλής του έργου Francesco Di Mario, θα αρχίσουν πλέον να μελετούν τα ερείπια για να μάθουν περισσότερα για την αρχαία ανθρώπινη κοινωνία. Θα μελετήσουν επίσης τα ιζήματα του σπηλαίου με σκοπό να εξετάσουν την αρχαία κλιματική αλλαγή, η οποία θεωρείται ότι συνέβαλε στην κατάρρευση του είδους του Νεάντερταλ.

«Θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τις κλιματικές αλλαγές που σημειώθηκαν πριν από 120.000 έως 60.000 χρόνια μέσω της μελέτης των ειδών ζώων και της γύρης», δήλωσε ο αρχαιολόγος Mario Rolfe του Πανεπιστημίου Tor Vergata στη Ρώμη κατά την παρουσίαση της ανακάλυψης. Οι ανασκαφές θα συνεχιστούν με την ελπίδα να βρεθούν εργαλεία και άλλες ενδείξεις για την αρχαία ζωή των Νεάντερταλ.

Gnawed bones of 9 Neanderthals found in Italian cave in 'extraordinary' discovery

πηγή: cnn.gr