H πληρότητα φθάνει στο 98% σε δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς ΙΝΤΙΜΕ

«Πάμε για τα επίπεδα του 2019», λένε οι ξενοδόχοι της ορεινής Ελλάδας, καθώς απογειώνεται η πληρότητα εν όψει των Χριστουγέννων. Η πληρότητα φθάνει στο 98% σε δημοφιλείς προορισμούς. 

«Πάμε για τα επίπεδα του 2019», λένε οι ξενοδόχοι της ορεινής Ελλάδας καθώς απογειώνεται η πληρότητα εν όψει τον γιορτών. Η πληρότητα φθάνει στο 98% σε δημοφιλείς προορισμούς.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, τετράστερο ξενοδοχείο στην Αράχωβα, όπου η πληρότητα φθάνει το 98%, έχει κόστος από 90 ως 110 ευρώ για κάθε διανυκτέρευση, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Η πληρότητα είναι επίσης στο 98% στα Ζαγοροχώρια, στο Πήλιο, στα Καλάβρυτα, στη Λίμνη Πλαστήρα και στα Τρίκαλα Κορινθίας.

Στο 96% είναι η πληρότητα στη Βυτίνα, στη Δημητσάνα και στο Μέτσοβο, όπου και τα καταλύματα Airbnb είναι περιζήτητα.

Ήδη τα έσοδα του ελληνικού τουρισμού για το 2021 ανέρχονται σε 12 δισεκατομμύρια.

Η στρατηγική για τον εσωτερικό τουρισμό

Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αποτελεί στρατηγικό στόχο, δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, προαναγγέλλοντας εντός των ημερών καμπάνια για χειμερινούς και ορεινούς προορισμούς, ενώ έπεται η προώθηση του προγράμματος «Διάλειμμα στην πόλη» (city -break).

«Το τουριστικό μοντέλο το οποίο εξελίσσεται και στο οποίο προσθέτουμε νέα εργαλεία αποτελεί ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας» ανέφερε ο κ. Κικίλιας

«Η πολιτική στόχευση και η στρατηγική μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα και τα εργαλεία έτσι ώστε όλες οι Περιφέρειες, όλοι οι Δήμοι και όλα τα μοναδικού κάλλους γεωγραφικά σημεία της χώρας μας, να αναπτύξουν το τουριστικό τους προϊόν» ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου στη Βουλή.

Όπως είπε ο κ. Κικίλιας «Το νομοσχέδιο αυτό δεν είναι πεδίο πολιτικών ή μικροπολιτικών αντιπαραθέσεων, γιατί έχει κάτι το οποίο θεωρώ ότι υπηρετούμε όλοι: Το τουριστικό μοντέλο το οποίο εξελίσσεται και στο οποίο προσθέτουμε νέα εργαλεία, αποτελεί ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, καθώς το 25% του ΑΕΠ της χώρας έμμεσα ή άμεσα προέρχεται από τον τουρισμό. Με τους Οργανισμούς Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού θα προσελκύουμε ταξιδιώτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου προς όφελος της ελληνικής οικογένειας».

Στη συνέχεια ο υπουργός Τουρισμού σημείωσε πως «Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα να δημιουργηθούν πρότυποι τουριστικοί προορισμοί ολοκληρωμένης διαχείρισης, δηλαδή οργανισμοί διαχείρισης και προώθησης του προορισμού και να υπάρξουν και παρατηρητήρια βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.

Να μπορέσουν έτσι να προβληθούν καλύτερα οι προορισμοί, να προσελκύσουν ταξιδιώτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου σε ένα μοντέλο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, προς όφελος των ανθρώπων οι οποίοι ως επάγγελμα ή μέσω μιας οικογενειακής επιχείρησης ασχολούνται με τον τουρισμό. Η στρατηγική του νομοσχεδίου είναι να επιστρέψει ο πλούτος, να επιστρέψει το κέρδος από την προσπάθεια αυτή στην ελληνική οικογένεια, στην ελληνική κοινωνία.

Θα χρησιμοποιήσουμε τις βέλτιστες πρακτικές που μπορούμε να έχουμε, προκειμένου αυτοί οι προορισμοί να προβληθούν. Και αυτά είναι εργαλεία τα οποία μπορούν να ενώσουν και να συνθέσουν τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα Επιμελητήρια, τα ξενοδοχεία, τον ιδιωτικό τομέα, τους τουριστικούς πράκτορες, τα tour operators, τις αεροπορικές εταιρίες, όλους τους φορείς οι οποίοι ενδιαφέρονται πραγματικά και εμπλέκονται στο τουριστικό προϊόν, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και το εμπόριο που είναι σημαντικό, αναπόσπαστο κομμάτι του τουριστικού προϊόντος».

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε και στις ιαματικές πηγές εξηγώντας πως «υπάρχει μια ολόκληρη κουλτούρα με τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται με την ευεξία, τον υγιεινό τρόπο ζωής και το wellness. Συγκεκριμένα κέντρα στα οποία μπορεί να προσέλθει ένας ταξιδιώτης ή πολίτης, να μπορέσει να κάνει συγκεκριμένες ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, τα οποία αποφέρουν τεράστιο εισόδημα στη βόρεια Ευρώπη, ειδικά στην Γερμανία και στην Αυστρία.

Δεν παίρνουμε τις ιαματικές πηγές από τους Δήμους. Οι Δήμοι πρέπει να μπορέσουν να τις αναπτύξουν, αλλιώς, πάλι με μετοχολόγιο το οποίο ανήκει 100% στο ελληνικό Κράτος και στους Δήμους, να περάσουν τις ιαματικές πηγές σε αυτή την ανώνυμη εταιρεία. Η εταιρεία έγινε έπειτα από διαβούλευση με την ΚΕΔΕ και συμφώνησαν όλοι οι Δήμοι προκειμένου να τις εκμεταλλευτούν. Το ζητούν και πάρα πολλοί εγχώριοι και εξωχώριοι επενδυτές που θα ήθελαν να επιστρέψουν τις επενδύσεις τους στην τοπική κοινωνία.

Το σχέδιο εντάσσεται σε μία οριζόντια στρατηγική ανάπτυξης για να έρθει να επικαθίσει πάνω σε αυτό, όπως έχει προβλέψει η ελληνική Κυβέρνηση, το Ταμείο Ανάκαμψης, το RRF, με 320 εκατομμύρια ευρώ που θα επενδυθούν σε μαρίνες, λιμάνια, χιονοδρομικά κέντρα, ιαματικές πηγές, πρόσβαση των ΑμεΑ σε παραλίες και κέντρα, ψηφιοποίηση των βασικών δομών του τουρισμού, όπως του ΕΟΤ».

Αναφορικά με το ναυάγιο της Ζακύνθου ο υπουργός Τουρισμού έκανε λόγο για «ένα πρόβλημα κληρονομείται εδώ και πολλά – πολλά χρόνια, που οι αρμόδιοι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιποί φορείς στη Ζάκυνθο δεν μπόρεσαν να λύσουν: Το θέμα του ναυαγίου.

Καλείται κεντρικά η οργανωμένη Πολιτεία να βρει έναν τρόπο να λύσει ένα μεγάλο πρόβλημα. Έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές από ατυχήματα στην περιοχή. Το ναυάγιο, ένας δημοφιλής προορισμός, ο νούμερο 2 πιο φωτογραφημένος προορισμός στην Ελλάδα, είναι μη προσβάσιμος επί δύο χρόνια και κινδυνεύουν και οι τουρίστες και οι κάτοικοι του νησιού.

Θα κάνω ό,τι ανθρωπίνως μπορεί να γίνει και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου, νομοθετώντας έτσι ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση στη συγκεκριμένη περιοχή του ναυαγίου και να μην κινδυνεύει κανένας συμπολίτης μας, ούτε ταξιδιώτης. Να είναι το ναυάγιο τουριστικό προϊόν βιώσιμο και πολύ υψηλής ποιότητας.

Στο άμεσο χρονικό διάστημα και μόλις είμαστε έτοιμοι θα ενημερωθείτε για τον τρόπο με τον όποιον αυτό θα γίνει. Με διαφάνεια, καθαρότητα, με πρόγραμμα, οργανωμένα και αποτελεσματικά. Και σε καμία περίπτωση δεν θα προσβάλλει ούτε το νησί, ούτε την παράδοσή του, ούτε τους κατοίκους του».

πηγή: cnn.gr