«Ηλεκτρονικό δίχτυ» απλώνει η Εφορία σε ολόκληρο το φάσμα της οικονομίας, κάτι που της δίνει την δυνατότητα να ελέγχει κάθε ύποπτη κίνηση των επαγγελματιών σαν ένα είδος Big Brother.

Η διασύνδεση της ΑΑΔΕ με το ΓΕΜΗ έρχεται να «κουμπώσει» σε άλλες ενέργειες όπως η χρήση ηλεκτρονικών βιβλίων, η τιμολόγηση μέσω myData, η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα… κεντρικά του ΥΠΟΙΚ και το σύστημα Eispraxis, επιτρέποντας στις φορολογικές αρχές να λειτουργούν ως… Big brother.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

«Παγίδα» -και μάλιστα ηλεκτρονική- στη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή στήνει η ΑΑΔΕ χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της. Σε ένα από τα βασικά της «όπλα» εξελίσσεται η διασύνδεση της ΑΑΔΕ με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ).

Τι θα μπορεί να «βλέπει» η ΑΑΔΕ

Έτσι η ΑΑΔΕ θα μπορεί να έχει πλήρη εικόνα για τις διοικητικές μεταβολές μιας επιχείρησης αλλά και για μια σειρά άλλων θεμάτων όπως:

  • Τυχόν μη υποβολή φορολογικών δηλώσεων από επιχειρήσεις με έναρξη δραστηριότητας. Πρόκειται για ένα σύνηθες «παράπτωμα» στο οποίο κατ’ εξακολούθηση πολλές επιχειρήσεις υποπίπτουν. Είναι, δε, χαρακτηριστικό, ότι η ΑΑΔΕ έχει εντοπίσει επιχειρήσεις που δεν υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις, αν και είχαν εγγραφεί στο ΓΕΜΗ.

· Παραποίηση στοιχείων για τα κέρδη και τα έσοδα για μη καταβολή του φόρου εισοδήματος και μη απόδοση του ΦΠΑ.

· Περιπτώσεις επιχειρήσεων «φαντασμάτων» που «αξιοποιούνται» σε απάτες για υπεξαίρεση ΦΠΑ. Ουσιαστικά χρησιμοποιούνται μόνο και μόνο για έκδοση εικονικών τιμολογίων, ώστε να υπεξαιρεθεί ΦΠΑ.

· Διασταύρωση στοιχείων για φυσικά πρόσωπα που αν και έχουν σημαντική οικονομική επιφάνεια μετέχουν σε σχήματα που «φεσώνουν» την εφορία. Πλέον με τη διασταύρωση στοιχείων με το ΓΕΜΗ θα μπορεί στην συνέχεια μέσω του συστήματος Eispraxis να ενεργοποιούνται διαδικασίες αναγκαστικών πληρωμών (κατασχέσεις και πλειστηριασμοί) για όσους ναι μεν έχουν οικονομική επιφάνεια, αλλά επιμένουν να μην πληρώνουν.:

Πώς θα λειτουργεί ο φορο-big brother

Παράλληλα η πλήρης εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την εφορία δίνει σε πραγματικό χρόνο την άμεση εικόνα για τους τζίρους και ειδικά το ΦΠΑ κάθε επιχείρησης. Έτσι, με την ηλεκτρονική τιμολόγηση «στήνεται» ένα τείχος για την αποτροπή του φαινομένου των πλαστών και εικονικών τιμολογίων, που αποτελεί μια «μαύρη τρύπα» φοροδιαφυγής και φοροκλοπής ΦΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την ΑΑΔΕ, μέχρι σήμερα, επιχειρήσεις από περισσότερους από 500 επαγγελματικούς κλάδους έχουν γραφτεί στην σχετική πλατφόρμα, ενώ καθημερινά ολοένα και περισσότερες εγγράφονται για να κάνουν χρήση της υπηρεσίας, που άλλωστε καθίσταται, πλέον, υποχρεωτική.

Μάλιστα, ήδη έχουν εκδοθεί και διαβιβαστεί στο myDATA, περισσότερα από 100 εκατ. τιμολόγια και αποδείξεις, που αντιστοιχούν σε τζίρο 45 δισ. ευρώ.

Η ηλεκτρονική τιμολόγηση, η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα κεντρικά του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά και η υιοθέτηση του συστήματος Eispraxis αλλάζει μια καλή από τις αρχές της νέας χρονιάς τον τρόπο των συναλλαγών του πολίτη με τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες.
Και κυρίως αλλάζει τον τρόπο που πλέον οι ελεγκτικές αρχές θα εντοπίζουν τους φοροφυγάδες.

Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο με σαρωτικές διασταυρώσεις

Από την 1η Γενάρη ξεκινά το ηλεκτρονικό «σάρωμα» κάθε συναλλαγής και οι αλλεπάλληλες διασταυρώσεις.

Ήδη «τρέχουν» σαρωτικές ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για τον εντοπισμό εκείνων που επιχείρησαν να καρπωθούν παράνομα τις οικονομικές ενισχύσεις που δόθηκαν κατά το διάστημα της πανδημίας αλλά και τις αποζημιώσεις λόγω πυρκαγιών ή άλλων φυσικών καταστροφών: Μάλιστα, έχουν εντοπιστεί εκατοντάδες επιτήδειοι με τις ελεγκτικές αρχές να προχωρούν με γοργούς ρυθμούς τις σχετικές διαδικασίες.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει «χαράξει» συγκεκριμένο σχέδιο και προγραμματίζει για τη νέα χρονιά ένα ευρύ «πακέτο» διασταυρώσεων.

Ποιους λοιπόν θα επιχειρήσει να εντοπίσει η ΑΑΔΕ και τι προβλέπει το σχέδιό της;

  • Διασταύρωση για τον εντοπισμό φορολογούμενων που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ ενώ είχαν σημαντική δραστηριότητα
  • Διασταύρωση για τον εντοπισμό διαφορών μεταξύ συνολικών ετήσιων εκροών δηλώσεων ΦΠΑ με τα δηλωθέντα εισοδήματα δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2019.
  • Δράσεις εντοπισμού υπόχρεων σε υποβολή ή τροποποίηση δηλώσεων Ε9 νομικών προσώπων, με εφαρμογή των διαδικασιών έκδοσης πράξεων εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου.
  • Διενέργεια διασταυρώσεων για τη συμμόρφωση φορολογουμένων όσον αφορά την υποχρέωση αναγραφής στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων των πρόσθετων αποδοχών.
  • Διασταύρωση εισοδημάτων αλλοδαπής προέλευσης στο πλαίσιο της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών.
  • Διασταύρωση για τον εντοπισμό μη δηλωθέντων ποσών αναδρομικών εισοδημάτων ή πρόσθετων αποδοχών.
  • Εντοπισμός αδήλωτων εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις με αξιοποίηση δεδομένων από συναλλαγές μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών.

Από την αρχή της νέα χρονιάς, ο ελεγκτικός μηχανισμός αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη έμφαση και στην αυτοματοποίηση των διαδικασιών διαχείρισης των οφειλών, ώστε να καταστεί ευκολότερη η είσπραξή τους.

Πηγή: enikonomia.gr