Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη με δηλητηριάσεις από το υποστέλεχος Salmonela enteritidis ST11 που στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους μετά από κατανάλωση ωμών αυγών.

Όπως αναφέρει ο κ. Θεόδωρος Καλλίτσης, κτηνίατρος, διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στην Επιστήμη Τροφίμων / Μικροβιολογία Τροφίμων και επιστημονικός συνεργάτης στο Εργαστήριο Ζωοτεχνίας της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, για την ώρα δεν έχουμε περιστατικά στην Ελλάδα.

Για να παραμείνει «καθαρή» η χώρα μας από το υποστέλεχος της σαλμονέλας ο κ. Καλλίτσης τονίζεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αυτό θα επιτευχθεί με την πιστή και απαρέγκλιτη υλοποίηση των προληπτικών μέτρων που επιτάσσει η ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία για την παραγωγή αυγών και κρέατος πουλερικών.

«Όσο πιο καλά καταφέρνουμε να υλοποιούμε τα προληπτικά μέτρα, τόσο πιο αποτελεσματικός είναι ο περιορισμός και ακόμη η απάλειψη της σαλμονέλας, του μικροβίου που φυσιολογικά απαντάται στον εντερικό σωλήνα των πουλερικών και άλλων παραγωγικών ζώων».

«Η μάχη ελέγχου και αποτελεσματικότητας πρέπει να είναι συνεχής και έντονη κι εάν το πρόβλημα προκύψει να το βάζουμε στις σωστή του διάσταση, χωρίς να δημιουργείται πανικός στην κοινωνία» τόνισε ο ίδιος και συνέστησε ψυχραιμία στην ανησυχία που εξέφρασε πρόσφατα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφαλείας Τροφίμων και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), σχετικά με τη διασπορά κρουσμάτων του υποστελέχους Salmonella enteritidis ST11.

Η κοινή ανακοίνωση των Ευρωπαϊκών οργανισμών

Στην κοινή τους ανακοίνωση, οι δύο ευρωπαϊκοί οργανισμοί, επισήμαναν ότι ο κίνδυνος νέων λοιμώξεων που προκαλούνται από το συγκεκριμένο υποστέλεχος ST 11 του salmonella enteritidis και τα μολυσμένα αυγά, παραμένει υψηλός στην Ευρωπαϊκή Ένωση/ Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ).

Συνέστησαν δε, να προωθηθούν οι έρευνες σε όλους τους τομείς της αλυσίδας εφοδιασμού αυγών σε χώρες της ΕΕ, όπου έχει εντοπιστεί το προαναφερόμενο υποστέλεχος.

Από αναφορές που έφτασαν πρόσφατα στους δύο οργανισμούς, το διάστημα από τις 2/9/2021 έως και τις 11/1/2022, εντοπίστηκαν 272 επιβεβαιωμένα κρούσματα λοιμώξεων από το υποστέλεχος Salmonella enteritidis ST11 σε έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης/ Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου ΕΕ/ΕΟΧ(ΕΟΧ). Τα περισσότερα κρούσματα σημειώθηκαν στην Γαλλία (216), την Ισπανία(22), την Ολλανδία(12) και τα υπόλοιπα στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Νορβηγία, την Δανία, την Ολλανδία κι άλλες χώρες .Την ίδια περίοδο καταγράφηκαν δύο θάνατοι σε ενήλικες άνδρες, ενώ νοσηλεύτηκαν 25, με εξήντα από τις περιπτώσεις να αναφέρουν κατανάλωση αβγών/προϊόντων αυγών, κατά τεκμήριο ωμών.

Ορισμένες από τις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν στην Γαλλία φέτος, αφορούν σε καταναλωτές που είχαν επισκεφτεί εστιατόρια που σερβίρουν ωμά αυγά ή προϊόντα που περιέχουν ωμά αυγά, προερχόμενα από έναν κοινό προμηθευτή. Τα αυγά, προέρχονταν από τρία ισπανικά αγροκτήματα, ένα από τα οποία βρέθηκε θετικό στο στέλεχος της επιδημίας enteriditis ST11. Tα φρέσκα επιτραπέζια αυγά από τις φάρμες που συνδέονται με το «ξέσπασμα» αποσύρθηκαν. Καμία άλλη χώρα δεν έλαβε αυγά από τις ίδιες φάρμες μέσω του Packing Center A κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2021. Επομένως, η πηγή μόλυνσης για κρούσματα στα τέλη του 2021 και σε χώρες εκτός της Ισπανίας και της Γαλλίας δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί, τονίζεται στην κοινή ανακοίνωση των ευρωπαϊκών οργανισμών.

Πάντως, η επιδημική εμφάνιση του 2021 συνδέεται μικροβιολογικά με αντίστοιχο περιστατικό που αναφέρθηκε από την Ολλανδία το 2019.

Τα αυγά που καταναλώθηκαν στην Ολλανδία προέρχονταν από ισπανικό αγρόκτημα, αλλά δεν ήταν δυνατός ο εντοπισμός επιδημιολογικής σχέσης με τα πρόσφατες περιπτώσεις, του 2021. Αυτό, υποδηλώνει μια ευρεία κατανομή του στελέχους που θα μπορούσε να επηρεάσει την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων ή/και προηγούμενα βήματα στην αλυσίδα παραγωγής.

Όπως εξηγεί, «κάθε κοπάδι, 20 ημέρες προτού σφαγεί ελέγχεται για το εάν έχει σαλμονέλα ή όχι. Επειδή τα στελέχη Salmonela enteritidis (συμπεριλαμβανομένου του ST11) και Salmonella typhimurium είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο, εάν εντοπιστούν, τότε το κοπάδι οδηγείται στην θανάτωση και οι πτηνοτρόφοι αποζημιώνονται από το κράτος».

Για την αντιμετώπισή της δεν συνιστάται η χορήγηση αντιβιοτικών και όπως ανέφερε ο κ. Καλλίτσης «δεν δίνουμε αντιβιοτικό γιατί τότε το αντιβιοτικό θα πάει στο κοτόπουλο ή στα αυγά που τρώμε. Το αντιβιοτικό δεν είναι τρόπος αντιμετώπισης. Απεναντίας, εάν ο κρατικός κτηνίατρος εντοπίσει ότι έχει χορηγηθεί αντιβίωση σε σμήνος που είναι υπό εξέταση για σαλμονέλα, τότε υποχρεούται να κατάσχει το κοπάδι έτσι και αλλιώς, αφού απαγορεύεται να διατίθενται προϊόντα με κατάλοιπα αντιβιοτικών» ενώ πρόσθεσε πως «η λογική της ΕΕ είναι να λειτουργούμε με τρόπο προληπτικό, ώστε σταδιακά να απομακρύνουμε τα επικίνδυνα στελέχη των σαλμονελών από το να φτάνουν στο τραπέζι του καταναλωτή».

Έτσι, ο βασικός στόχος είναι να λιγοστεύουν διαρκώς τα όποια κρούσματα εκδηλώνονται και για αυτό τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα φροντίζουν πάντα να κρατούν σε υψηλή προτεραιότητα το θέμα των σαλμονελώσεων, ώστε να εντείνεται η προσπάθεια πρόληψης.

Κατά τον ίδιο, το πρόβλημα της σαλμονέλας δεν αφορά μόνον στα κοτόπουλα και τα αυγά, ή μόνον το κρέας. Στις ΗΠΑ καταγράφεται ίσως όχι ο μεγαλύτερος, αλλά σίγουρα ένας πάρα πολύ μεγάλος αριθμός σαλμονελώσεων, που προέρχονται από προϊόντα φυτικής προέλευσης, όπως π.χ. μαρούλια, σπανάκια, τομάτες, πεπόνια, κλπ. «και αυτά μπορεί να είναι επικίνδυνα εξαιτίας του τρόπου λίπανσης των χωραφιών», σημειώνει.

πηγή: cnn.gr