Στις φλόγες βρίσκεται τμήμα του πυρηνικού εργοστασίου Ζαπορίζια της Ουκρανίας, του μεγαλύτερου της Ευρώπης, που διαθέτει συνολικά έξι αντιδραστήρες, έπειτα από «ρωσική επίθεση από όλες τις κατευθύνσεις», σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους. Υπ' ατμόν η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Δεν έχουν ανιχνευτεί επί του παρόντος αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας.

Μετά τους αρχικούς φόβους για ένα πιθανό νέο «Τσερνόμπιλ», εκπρόσωπος του εργοστασίου δήλωσε ότι οι μάχες σταμάτησαν κοντά στον πυρηνικό σταθμό και τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι επί του παρόντος φυσιολογικά, όμως η πυρκαγιά συνεχίζεται στις εγκαταστάσεις.

Ο εκπρόσωπος Αντρίι Τουζ είπε ότι το εργοστάσιο δεν έχει υποστεί καμία κρίσιμη ζημιά και μόνο μία μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τις έξι είναι σε λειτουργία.

Εξάλλου, σύμφωνα με την ουκρανική υπηρεσία εκτάκτων καταστάσεων, η πυρκαγιά ξέσπασε σε κτίριο που χρησιμοποιείτο για εκπαίδευση των εργαζομένων, εκτός της περιμέτρου της εγκατάστασης.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια είναι ο μεγαλύτερος της Ευρώπης και διαθέτει έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες. Η Ουκρανία διαθέτει τέσσερις πυρηνικούς σταθμούς με συνολικά 15 αντιδραστήρες.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την αρμόδια ουκρανική αρχή, η οποία την έχει ενημερώσει πως στην παρούσα φάση «δεν έχουν καταγραφεί μεταβολές στα επίπεδα ραδιενέργειας».

Ταυτόχρονα ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) απηύθυνε επείγουσα έκκληση για άμεση παύση του πυρός στο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο, προειδοποιώντας εναντίον του «πολύ σοβαρού» κινδύνου να σημειωθεί δυστύχημα εάν χτυπηθεί αντιδραστήρας.

Ειδικοί αναφέρουν πως η μεγαλύτερη ανησυχία είναι να διαταραχθεί το σύστημα ψύξης των αντιδραστήρων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι άνοιξε πυρ εναντίον του εργοστασίου από όλες τις πλευρές.

«Ο ρωσικός στρατός βάλλει από όλες τις πλευρές στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίγια, τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Έχει ήδη ξεσπάσει φωτιά. Εάν εκραγεί, θα είναι δέκα φορές μεγαλύτερη η έκρηξη από το Τσερνόμπιλ! οι Ρώσοι πρέπει ΑΜΕΣΑ να σταματήσουν τα πυρά και να επιτρέψουν στους πυροσβέστες να εγκαθιδρύσουν ζώνη ασφαλείας!» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας απαίτησε οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας να παύσουν πυρ αμέσως, να επιτρέψουν στους πυροσβέστες να επέμβουν στο εργοστάσιο και να στήσουν περίμετρο ασφαλείας.

Στο Τσερνόμπιλ είχε σημειωθεί, στις 26 Απριλίου του 1986, το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην Ιστορία.

Επικοινωνία Μπάιντεν - Ζελένσκι

Ο Λευκός Οίκος παρακολουθεί την κατάσταση και ο Αμερικανός πρέδρος, Τζο Μπάιντεν, συνομίλησε με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Δύο αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι οι τελευταίες πληροφορίες τους δείχνουν ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις αυξημένων επιπέδων ραδιενέργειας». Ο Λευκός Οίκος συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν ενημερώθηκε από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αργά το βράδυ για την πυρκαγιά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος μετά το τηλεφώνημα των δύο ηγετών.

Ο Μπάιντεν συμφώνησε με τον Ζελένσκι στην ανάκγη να υπάρξει προτοπή της Ρωσίας «να σταματήσει τις στρατιωτικές δραστηριότητές της στην περιοχή και να επιτρέψει στους πυροσβέστες και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να έχουν πρόσβαση στην τοποθεσία», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο Μπάιντεν ενημερώθηκε επίσης για την κατάσταση από τον υφυπουργό για την πυρηνική ασφάλεια του υπουργείου Ενέργειας και επικεφαλής της Εθνικής Διοίκησης Πυρηνικής Ασφάλειας (NNSA).

Επίσης, η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Τζένιφερ Γκράνχολμ, έγραψε στο Twitter ότι μίλησε με τον υπουργό Ενέργειας της Ουκρανίας για την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

«Δεν έχουμε αυξημένες μετρήσεις ακτινοβολίας κοντά στις εγκαταστάσεις. Οι αντιδραστήρες του εργοστασίου προστατεύονται από ισχυρές δομές και οι αντιδραστήρες κλείνουν με ασφάλεια» είπε.

Ζελένσκι: Η Ρωσία ήθελε να «επαναληφθεί» το Τσερνόμπιλ για «πυρηνική τρομοκρατία»

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία για «πυρηνική τρομοκρατία», ότι ήθελε να «επαναληφθεί» η καταστροφή στο Τσερνόμπιλ –όπου εκτυλίχθηκε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία–, μετά τον βομβαρδισμό του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, στην κεντρική Ουκρανία, του μεγαλύτερου του είδους στην Ευρώπη, από ρωσικά στρατεύματα, την ένατη ημέρα της εισβολής.

«Προειδοποιούμε όλο τον κόσμο για το γεγονός ότι καμία άλλη χώρα εκτός της Ρωσίας δεν άνοιξε ποτέ πυρ εναντίον πυρηνικών εργοστασίων. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μας, η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αυτό το κράτος τρομοκράτης καταφεύγει τώρα στην πυρηνική τρομοκρατία», κατήγγειλε ο κ. Ζελένσκι σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια βρίσκεται κοντά στην νοτιοανατολική πόλη Ενερχοντάρ, την οποία ήλεγχε ήδη ο ρωσικός στρατός, και τις τελευταίες ώρες κινούνταν προς κατάληψη του σταθμού της Ζαπορίζια.

Ο πυρηνικός σταθμός παράγει περίπου το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας.

CNNi

Ο δήμαρχος της Ενερχοντάρ, Ντμίτρο Ορλόφ, δήλωσε ότι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν μπορούν να φθάσουν στο σημείο για να στήσουν περίμετρο ασφαλείας.

«Απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια!! Ως αποτέλεσμα σφοδρών βομβαρδισμών από τον εχθρό τα κτήρια και τμήματα του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού στην Ευρώπη, στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίγια, φλέγονται!!» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Μέρος του εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στη Ζαπορίζια κεντρική Ουκρανία βρίσκεται στις φλόγες έπειτα από βομβαρδισμό του ρωσικού στρατού, ανέφεραν επίσης ο εκπρόσωπος της εγκατάστασης, Αντρίι Τουζ.

Σύμφωνα με τον Ντμίτρο Ορλόφ, στην περιοχή μαίνονταν μάχες ανάμεσα σε ρωσικά στρατεύματα και ουκρανικές δυνάμεις και υπάρχουν απώλειες. Ο δήμαρχος δεν έδωσε λεπτομέρειες, ούτε κάποιον απολογισμό.

Νωρίτερα, οι ουκρανικές αρχές είχαν κάνει γνωστό πως ο ρωσικός στρατός ενέτεινε την προσπάθειά του να καταλάβει την εγκατάσταση και ότι είχε αναπτύξει στην περιοχή πολλά άρματα μάχης.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει εισέλθει στην ένατη ημέρα.

πηγή: cnn.gr