Νέα απόφαση δίνει τη δυνατότητα στους γονείς να δηλώσουν το όνομα του νεογνού και τη βάπτιση με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω gov.gr κάνοντας χρήση των κωδικών TaxisNet, με σκοπό την καταχώριση των ανωτέρω στοιχείων του νεογνού στη ληξιαρχική πράξη γέννησης.

Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση

1. Δημιουργείται και παρέχεται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ) ειδική εφαρμογή για τη δήλωση ονόματος νεογνού από τα υπόχρεα πρόσωπα

2. Για την είσοδο στην εφαρμογή απαιτείται η αυθεντικοποίηση των υπόχρεων προσώπων με τη χρήση των προσωπικών κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet).

Κατόπιν, ένα από τα υπόχρεα πρόσωπα καταχωρίζει τα στοιχεία επικοινωνίας του, καθώς και τον ΑΜΚΑ και την ημερομηνία γέννησης του νεογνού, ώστε να εμφανιστούν στην ανωτέρω εφαρμογή τα στοιχεία της ληξιαρχικής πράξης γέννησης του νεογνού, όπως περιλαμβάνονται στο Μητρώο Πολιτών και κατόπιν καταχωρίζει σε ειδικό πεδίο το όνομα του νεογνού και τα στοιχεία του άλλου υπόχρεου προσώπου (ΑΦΜ και ονοματεπώνυμο), ώστε να του αποσταλεί ειδοποίηση και να προβεί σε επιβεβαίωση της δήλωσης ονόματος.

3. Μετά την καταχώριση του ονόματος από το πρώτο υπόχρεο πρόσωπο και την επιβεβαίωση από το δεύτερο, η δήλωση ονόματος νεογνού οριστικοποιείται και αποστέλλεται μέσω του συστήματος του Μητρώου Πολιτών στο αρμόδιο ληξιαρχείο ως εκκρεμότητα, για να καταχωρίσει ο ληξίαρχος το όνομα του νεογνού στη ληξιαρχική πράξη γέννησης.
 
4. Για την υποβολή της δήλωσης ονόματος νεογνού, η ειδική εφαρμογή δύναται να αντλεί από το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (Ε.Μ.Επ.) τον αριθμό κινητού τηλεφώνου και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των υπόχρεων προσώπων.

5. Αν ο ένας από τους γονείς δεν υπάρχει ή δεν έχει τη γονική μέριμνα, η δήλωση του ονόματος γίνεται από τον άλλο γονέα. Αν και οι δύο γονείς δεν υπάρχουν ή δεν έχουν γονική μέριμνα, το όνομα καταχωρίζεται με δήλωση αυτού που έχει την επιτροπεία του προσώπου του τέκνου.

Ηλεκτρονική δήλωση βάπτισης

1. Τα υπόχρεα πρόσωπα μπορούν να δηλώσουν τη βάπτιση του νεογνού με την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης του θρησκευτικού λειτουργού που τέλεσε ή συνέπραξε στο μυστήριο μέσω της ανωτέρω εφαρμογής.

2. Για την προθεσμία δήλωσης βάπτισης και τις κυρώσεις από την πάροδο της προθεσμίας αυτής ισχύουν τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 26 και το άρθρο 49 του ν. 344/1976.

3. Μέσω της ανωτέρω εφαρμογής μπορεί να γίνει και η καταχώριση της βάπτισης

Ειδικές ρυθμίσεις για τη λειτουργία της ειδικής εφαρμογής

Η ειδική εφαρμογή της παρούσας διαλειτουργεί μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) με το Μητρώο Πολιτών και το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (Ε.Μ.Επ.), σύμφωνα με το ισχύον Πλαίσιο Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων της ΓΓΠΣΔΔ του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την πολιτική ορθής χρήσης διαδικτυακών υπηρεσιών και τις διατάξεις περί προστασίας τυχόν δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Το Υπουργείο Εσωτερικών είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία της ειδικής εφαρμογής μετά την έναρξη της παραγωγικής της λειτουργίας. Για το σκοπό αυτό μεταφέρονται δια της παρούσας στο Υπουργείο Εσωτερικών η πλήρης κυριότητα της ειδικής εφαρμογής καθώς και όλα τα δικαιώματα και υποχρεώσεις που απορρέουν από τη σύμβαση ή τις συμβάσεις ανάπτυξης, συντήρησης και υποστήριξης της εφαρμογής αυτής.

Δείτε ΕΔΩ την απόφαση

πηγή: dikaiologitika.gr