Μια μεγάλη έκπληξη περίμενε όλους όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, καθώς όπως ανακοινώθηκε καταργούνται από 1η Μαΐου έως 31 Αυγούστου τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Αυτό πρακτικά σημαίνει οτι οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να απολαύσουν τον καφέ και το φαγητό τους στην εστίαση όχι μόνο στους εξωτερικούς χώρους, όπως αναμενόταν, αλλά και στους εσωτερικούς.

Δηλαδή μετά από έναν ολόκληρο χειμώνα που οι ανεμβολίαστοι ήταν τελείως αποκλεισμένοι από τους εσωτερικούς χώρους της εστίασης και επιτρεπόταν να κάθονται μόνο έξω με την επίδειξη μάλιστα αρνητικού rapid test, πλέον και τουλάχιστον μέχρι 31 Αυγούστου θα μπορούν να εισέρχονται κανονικά σε ταβέρνες, εστιατόρια, καφέ και χώρους διασκέδασης γενικότερα.

Παράλληλα, η είσοδος τους θα γίνεται χωρίς τη χρήση μάσκας καθώς όπως ανακοίνωσε επίσης ο Υπουργός Υγείας από την 1η Ιουνίου η χρήση μάσκας καταργείται με ορισμένες εξαιρέσεις που θα οριστούν σε επόμενες ΚΥΑ.

Βέβαια, οι ΚΥΑ μάλλον δεν αναμένεται να επηρεάσουν την πρόσβαση των ανεμβολίαστων στην εστίαση καθώς οι εξαιρέσεις μάλλον θα αφορούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα σούπερ μάρκετ που αποτελούν χώρους υψηλής μετάδοσης.

Υπενθυμίζεται επίσης οτι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, θα υπάρξουν διευκρινίσεις όσον αφορά και στο πρωτόκολλο που θα αφορά την επαφή με κρούσματα.

Από την 1η Μαΐου θα χρειάζεται ένα rapid test την εβδομάδα για την πρόσβαση των ανεμβολίαστων στους χώρους εργασίας ενώ οι μαθητές θα επιστρέψουν στα σχολεία χωρίς self test.

Έως 31 Αυγούστου επανέρχεται η λειτουργία όλων των χώρων στο 100% και αίρεται κάθε μετρικός περιορισμός.