ΠΟΥ: Συναγερμός για παιδικό σιρόπι κατά του βήχα - Ύποπτο για τον θάνατο 66 παιδιών

       Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε να αποσυρθούν τα σιρόπια καθώς είναι πιθανόν συνδέονται με οξύτατη νεφρική ανεπάρκεια                                                                                                                                                    AP Photo / Eric Gay

Συναγερμό σήμανε ο ΠΟΥ για παιδικά σιρόπια που έχουν διανεμηθεί σε πολλές χώρες και τα οποία μπορεί να συνδέονται με τους θανάτους 66 παιδιών στην Γκάμπια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση, ζητώντας να αποσυρθούν άμεσα τα σιρόπια που παρασκευάζει ινδική εταιρεία και καθώς είναι πιθανόν να συνδέονται με οξύτατη νεφρική ανεπάρκεια.

Όπως ανέφερε ο ΠΟΥ, έχουν «δυνητικά συνδεθεί με οξείες νεφρικές βλάβες και 66 θανάτους παιδιών». Τα προϊόντα κατασκευάζονταν από μια ινδική εταιρεία, την Maiden Pharmaceuticals, η οποία δεν είχε προσφέρει εγγυήσεις για την ασφάλειά τους, πρόσθεσε ο ΠΟΥ.

Οι ειδικοί θέλουν να μάθουν σε ποιες άλλες χώρες έχουν διανεμηθεί τα φάρμακα αυτά ή έχουν πωληθεί μέσω διαδικτύου και αν έχουν καταγραφεί θάνατοι και αλλού, εκτός από την Γκάμπια. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας τα φάρμακά της πωλούνται στην εγχώρια αγορά, αλλά και εξάγονται σε χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής.

Το BBC επικοινώνησε με την Maiden Pharmaceuticals, η εταιρεία ωστόσο δεν έχει σχολιάσει μέχρι στιγμής. Ο ΠΟΥ προσδιόρισε τα φάρμακα ως Πόσιμο Διάλυμα Προμεθαζίνης, Σιρόπι για τον Βήχα για μωρά Kofexmalin, Σιρόπι για τον Βήχα Μωρού Makoff και Σιρόπι για το Συνάχι Κρύου Magrip N.

Τα τέσσερα προϊόντα είχαν εντοπιστεί στην Γκάμπια, αλλά «μπορεί να έχουν διανεμηθεί, μέσω ανεπίσημων αγορών, σε άλλες χώρες ή περιοχές», πρόσθεσε ο ΠΟΥ, στην προειδοποίηση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό του. Προειδοποίησε ότι η χρήση τους μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο, ειδικά μεταξύ των παιδιών.

Η παρέμβαση του ΠΟΥ ήρθε αφού οι ιατρικές αρχές στη Γκάμπια - ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός - εντόπισαν αύξηση των περιπτώσεων οξείας νεφρικής βλάβης σε παιδιά κάτω των πέντε ετών στο τέλος Ιουλίου. Η κυβέρνηση της Γκάμπια έκτοτε ανέστειλε τη χρήση όλων των σιροπιών παρακεταμόλης και προέτρεψε τον κόσμο να χρησιμοποιεί δισκία. Ο ΠΟΥ είπε ότι η εργαστηριακή ανάλυση δειγμάτων των προϊόντων «επιβεβαιώνει ότι περιέχουν απαράδεκτες ποσότητες διαιθυλενογλυκόλης και αιθυλενογλυκόλης ως προσμίξεις».

Οι ουσίες είναι τοξικές και τα αποτελέσματά τους «μπορεί να περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, έμετο, διάρροια, αδυναμία ούρησης, πονοκέφαλο, αλλοιωμένη ψυχική κατάσταση και οξεία νεφρική βλάβη που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο», πρόσθεσε.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι της Γκάμπια δήλωσαν τον περασμένο μήνα ότι δεκάδες παιδιά πέθαναν, χωρίς να δώσουν ακριβή αριθμό. Μιλώντας στη Γενεύη την Τετάρτη, ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Γκεμπρεγέσους δήλωσε: «Η απώλεια αυτών των νεαρών ζωών είναι πέρα ​​για πέρα ​​θλιβερή για τις οικογένειές τους».

Ο ΠΟΥ είπε ότι ο Κεντρικός Οργανισμός Προτύπων Ελέγχου Φαρμάκων της Ινδίας ανέφερε ότι ο κατασκευαστής μπορεί να παρείχε τα μολυσμένα φάρμακα μόνο στην Γκάμπια, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων AFP, επικαλούμενο ένα email από την υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ. Ωστόσο, ο ΠΟΥ είπε ότι είναι δυνατή η «παγκόσμια έκθεση» καθώς ο «κατασκευαστής μπορεί να χρησιμοποίησε το ίδιο μολυσμένο υλικό σε άλλα προϊόντα και να τα διένειμε τοπικά ή να τα εξήγαγε», αναφέρει το πρακτορείο.

πηγή: cnn.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ/7/slider