Τέφρα πάχους 8,5 εκατοστών κάλυψε τις γύρω περιοχές - Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 60 ετών – Λόγω του νέφους από την ηφαιστειακή τέφρα, υπάρχει ημίφως 

Εξωγήινο τοπίο θυμίζει η περιοχή γύρω από το ηφαίστειο Σιβέλιτς μετά την έκρηξη που σημειώθηκε. Το ηφαίστειο βρίσκεται στη χερσόνησο Καμτσάτκα, στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας. 

Η ηφαιστειακή τέφρα έφθασε σε υψόμετρο 10 χιλιομέτρων, εγείροντας κίνδυνο για τα αεροσκάφη που κινούνται στην περιοχή, ενώ κάλυψε τις γύρω περιοχές με τέφρα πάχους 8,5 εκατοστών. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 60 ετών.

Το ηφαίστειο εξερράγη στις 06:31 (τοπική ώρα) και ηφαιστειακή τέφρα πέφτει σε χωριά της περιοχής, όπως το Κλούτσι. Το νέφος από την τέφρα του ηφαιστείου εξαπλώθηκε σε απόσταση 500 χιλιομέτρων και συνεχίζει να εξαπλώνεται. Λόγω του νέφους από την ηφαιστειακή τέφρα, υπάρχει ημίφως. 

Το ηφαίστειο, από τα μεγαλύτερα και πιο ενεργά της Καμτσάτκα, έχει εισέλθει περίπου 60 φορές σε επικίνδυνη εκρηκτική δραστηριότητα τα τελευταία 10.000 χρόνια, πιο πρόσφατα το 2007. Έχει δύο τμήματα, το μικρότερο από τα οποία, το «Νέο Σιβέλιτς», είναι εξαιρετικά ενεργό τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με επιστήμονες.

Πηγή: skai.gr