Ένα χάπι για τον καρκίνο του πνεύμονα που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επανεμφάνισης της νόσου κατά περισσότερο από 70% και να μειώσει στο μισό την πιθανότητα θανάτου εντός πέντε ετών από τη θεραπεία, σύμφωνα με έρευνα.

ADVERTISEMENT

Τα εντυπωσιακά δεδομένα, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο New England Journal of Medicine , οδήγησαν τους ειδικούς στον καρκίνο να αναφέρουν το φάρμακο, που ονομάζεται osimertinib, ως «πρωτοποριακό».

Το χάπι έχει εγκριθεί από τους επικεφαλής φαρμάκων των ΗΠΑ για όσους έχουν γενετικό υποτύπο όγκου πνεύμονα, ο οποίος επηρεάζει περίπου 60.000 ασθενείς.

Αυτοί οι όγκοι οδηγούνται από μια γενετική μετάλλαξη που προκαλεί την απελευθέρωση μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται EGFR, η οποία βοηθά τους όγκους να αναπτυχθούν. Αλλά η osimertinib, που πωλείται με την εμπορική ονομασία Tagrisso, παρεμβαίνει στα σήματα που στέλνει το γονίδιο, εμποδίζοντας την απελευθέρωση της πρωτεΐνης και καταστρέφοντας τα καρκινικά κύτταρα.

Ο Δρ Faiz Bhora, επικεφαλής θωρακικής χειρουργικής και επικεφαλής χειρουργικής στο Hackensack Meridian Health στο Νιου Τζέρσεϊ , είπε στο Fox News Digital ότι τα αποτελέσματα των δοκιμών του φαρμάκου ήταν «συγκλονιστικά».

«Στο παρελθόν, οι γιατροί ογκολόγοι ήταν ευχαριστημένοι με 5% ή 10% επιβίωση – και τώρα μιλάμε για πάνω από 50% βελτίωση στην επιβίωση».

Ο Bhora, ο οποίος συνταγογραφεί το φάρμακο στους ασθενείς του, είπε ότι είχε δει «πρωτοποριακά» αποτελέσματα στο δικό του ιατρείο. «Τώρα έχουμε πολλές στοχευμένες θεραπείες που λειτουργούν καλά για ασθενείς που έχουν μεταλλάξεις στους όγκους τους», πρόσθεσε.

Περίπου 238.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ – και 127.000 άνθρωποι πεθαίνουν από τη νόσο, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Περίπου το 25% αυτών των ασθενών έχουν τη μετάλλαξη EGFR.

Ο Δρ Bhora είπε: «Σκεφτήκαμε τον καρκίνο του πνεύμονα απλώς ως ασθένεια του καπνιστή. Τώρα, γνωρίζουμε ότι πάνω από το 30% των ατόμων που αναπτύσσουν καρκίνο του πνεύμονα δεν έχουν καπνίσει ποτέ, και πολλοί από αυτούς είναι γυναίκες».

Εκείνοι που είναι επιλέξιμοι για το osimertinib – το οποίο μπορεί να λαμβάνεται για όσο διάστημα συνεχίζει να λειτουργεί – περιλαμβάνουν ασθενείς με EGFR σε οποιοδήποτε στάδιο της νόσου, οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε προηγούμενη θεραπεία, όπως χειρουργική επέμβαση.

Μητέρα δύο παιδιών: Σκοπεύω να ζήσω

Η 67χρονη Kim Mosko, από το Νιου Τζέρσεϊ πήρε το συγκεκριμένο φάρμακο. Τον Φεβρουάριο του 2023, η μητέρα δύο παιδιών υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ενός όγκου στον πνεύμονα που είχε αναπτυχθεί έξω από το όργανο.

Στη συνέχεια έκανε τέσσερις γύρους χημειοθεραπείας, οι οποίοι ολοκληρώθηκαν στα τέλη Ιουνίου. Τον Ιούλιο, οι γιατροί της εντόπισαν τη γενετική μετάλλαξη και της πρότειναν να πάρει το Tagrisso.

Δεν χρειαζόταν «καθόλου πειθώ» για να ξεκινήσει τη θεραπεία, είπε στο Fox, το οποίο καλύπτεται από την ασφάλισή της. Η κυρία Mosko παίρνει τώρα το χάπι για τρεισήμισι μήνες και ελπίζει να το παίρνει καθημερινά για τα επόμενα τρία χρόνια.

«Δεν χρειάζεται να έχω ελπίδα. Πιστεύω απόλυτα ότι αυτό το φάρμακο θα διασφαλίσει ότι ο καρκίνος του πνεύμονα δεν θα επιστρέψει. Σκοπεύω να ζήσω για πολλά ακόμη χρόνια», είπε.

Έχει υποστεί κάποιες «διαχειρίσιμες» παρενέργειες, όπως δερματικό εξάνθημα, διάρροια και κόπωση.

πηγή: enikos.gr