Λέκκας: Γιατί αναμένεται μεγάλος σεισμός στην Τουρκία - Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα

    Τα κτήρια που ανοικοδομούνται μετά το σεισμό της - AP Photo/Metin Yoksu

«Δεν είναι απαραίτητο να επηρεαστεί ο ελλαδικός χώρος από τον μεγάλο σεισμό που αναμένεται στην Τουρκία» επεσήμανε ο καθηγητής Διαχείρισης Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Ειδικότερα, μιλώντας στην ΕΡΤ, με αναφορά στον μεγάλο σεισμό του 1999 τόνισε «ναι μεν τότε είχαμε την άμεση επίδραση του σεισμού και έγινε στον ελληνικό χώρο σεισμός στην Αθήνα, 20 ημέρες μετά τη Τουρκίας αλλά τώρα, δεν είναι πλήρης η αντιστοίχιση και αμφίδρομη γιατί πρέπει να δούμε πότε θα γίνει σεισμός, τι χαρακτηριστικά δυναμικά, γεωμετρικά θα έχει, ώστε να δούμε αν θα επηρεάσει τον ελληνικό χώρο. Μπορεί και να μην τον επηρεάσει, αλλά αυτό θα το δούμε με βάση τον σεισμό».

Εξηγώντας, συμπλήρωσε πως «δεν υπάρχει καμία σύγκριση μεταξύ των κατασκευών στον ελληνικό χώρο και τον τουρκικών. Στην Ελλάδα, τα δημόσια κτήρια είναι σε πολύ καλή κατάσταση και εξελίσσεται ο πρωτοβάθμιος θεσμικός υποχρεωτικός έλεγχος. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε μία μερική εικόνα και στη συνέχεια στο τέλος του χρόνου θα έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα».

Ποια είναι τα στοιχεία που καθιστούν εξαιρετικά πιθανό τον σεισμό στη γείτονα χώρα

«Το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας που αρχίζει από την Κασπία και τελειώνει στο Αιγαίο με 1.300 χιλιόμετρα μήκος, έχει μόνο ένα τμήμα που δεν έχει σπάσει και δεν έχει δώσει μεγάλο σεισμό και είναι αυτό που βρίσκεται στον υποθαλάσσιο χώρο νότια της Κωνσταντινούπολης, αναφερόμενος στις εκτιμήσεις ότι αναμένεται ισχυρότατος σεισμός ως και 7,5 Ρίχτερ.

Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, διευκρινίζει ότι δεν είναι νέο ρήγμα αλλά μια μεγάλη τεκτονική δομή που αποτελεί έναν κλάδο του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας. Ένας δεύτερος κλάδος είναι αυτός από τη Νικομήδεια που περνάει από την Προύσα και διαχέεται σε δύο κλάδους, 50 χιλιόμετρα νοτιότερα.

Σε ερώτηση αν η κατεύθυνση είναι προς τη χώρα μας, ο Ευθύμιος Λέκκας απάντησε:

«Ναι, και τα δύο ρήγματα αυτά έχουν μία διεύθυνση Ανατολή, Δύση. Άρα και τα δύο ρήγματα έχουν μία προβολή στο Αιγαίο, όχι στον ηπειρωτικό χώρο της Ελλάδας.

Οι εκτιμήσεις δεν είναι μόνο Τούρκων σεισμολόγων, αλλά αντιστοιχούν σε εκτιμήσεις ομάδων από όλο τον κόσμο.

Συνεπώς, υπάρχει αυτή τη στιγμή σαν δεδομένο ότι περιμένουμε ένα μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη.

πηγή: cnn.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ/7/slider