Στα Φιλιατρά η χαρά λάμπει σήμερα, καθώς τιμούν και γιορτάζουν, με πίστη και θρησκευτική ευλάβεια, τη μνήμη του Πολιούχου και Προστάτη τους, Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους του Θαυματουργού.
Του ταπεινού δούλου και θαυματουργού μάρτυρα, που «σαν στύλος ακλόνητος της εκκλησίας του Χριστού και σαν άσβεστο λυχνάρι που πάντα φωτίζει την οικουμένη, φάνηκε σε όλο τον κόσμο...».
Του σοφού και σεβάσμιου ιερέα, που διακήρυξε την πίστη του, με παρρησία, που δίδαξε τη γαλήνη και που όντας υπέργηρος (στα 113 του χρόνια), δε φοβήθηκε το μαρτύριο, ούτε στιγμή, και το υπέμεινε καρτερικά.
Τη μέρα τούτη την ξεχωριστή, για κάθε Φιλιατρινό, όπου γης, για κάθε Τριφύλιο, αλλά και για κάθε πιστό, η συγκίνηση περισσεύει.
Πλήθος προσκυνητών συρρέει, από χθες, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, για να τον τιμήσει και ανάψει ένα ταπεινό κερί ή να εκπληρώσει κάποιο τάμα του, στον Άγιο και σωτήρα της πόλης μας.
Μια τέτοια ημέρα, ημέρα πίστης και ελπίδας, ημέρα πνευματικής ανάτασης, αγαλλίασης και ευφροσύνης, ας υποσχεθούμε στον Άγιό μας την ομοψυχία, την ενότητα και την ανιδιοτελή αγάπη.
Και ας πορευτούμε στη ζωή, με τις αρχές τις οποίες μας δίδαξε, με τη ζωή και το έργο του.
Είθε ο Άγιος Χαράλαμπος, η σημαντική αυτή Μορφή της Ορθόδοξης Χριστιανικής μας Πίστης, να μας έχει, διαρκώς, υπό την προστασία του και να πρεσβεύει υπέρ ημών.
Χρόνια Πολλά και ευλογημένα, σε όλους τους Φιλιατρινούς, απανταχού της γης, σε όλους τους Τριφύλιους και σε όλο τον κόσμο.
Χρόνια Πολλά με υγεία και όλα τα καλά του Θεού, σε όσες και όσους φέρετε το όνομα του Αγίου και σήμερα εορτάζετε.
Και του χρόνου, με την πολύτιμη βοήθεια και μεσιτεία του Αγίου μας, να τον τιμήσουμε και να τον γιορτάσουμε και πάλι, υγιείς και χαρούμενοι!
ΦΙΛΙΑΤΡΑ 10-02-2024
Ο δήμαρχος Τριφυλίας
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. ΛΕΒΕΝΤΑΚΗΣ