© clickatlife.gr

Παχαίνει το  καρπούζι  ; Πόσες θερμίδες έχει το καρπούζι; Μπορώ να τρώω όλη μέρα και να μην βάλω βάρος; Πολλές οι ερωτήσεις. Όμως αποτελούν σημαντικό προβληματισμό για τους λάτρεις του δροσερού φρούτου, του βασιλιά του καλοκαιριού. Τι πραγματικά ισχύει όμως; Ας δούμε  σε τι μεταφράζεται μια φέτα καρπουζιού.  1 μεγάλη φέτα καρπούζι (430gr με την φλούδα) Νερό 395g Ενέργεια 130kcal Υδατάνθρακες 32.6g Φυτικές ίνες 1.73g Ασβέστιο 30.2mg Σίδηρος 1.04mg Μαγνήσιο 43.2mg Φώσφορος 47.5mg Κάλιο 484mg Σελήνιο 1.73μg Βιταμίνη C 35mg Λυκοπένιο 19600μg Β- Καροτένιο 1310μg Νιασίνη (Βιταμίνη Β3) 0.769mg 

Καρπούζι και λυκοπένιο  Αρχικά, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι 1 μεγάλη φέτα καρπούζι, μαζί με την φλούδα περιέχει 1  9600μg λυκοπενίου.   Και για να καταλάβετε το μέγεθος, σκεφτείτε ότι μια μεγάλη ντομάτα (182g ώριμη και ωμή), η οποία φημίζεται για την περιεκτικότητα της σε λυκοπένιο, έχει 4680μg λυκοπενίου. Επίσης, άλλα φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λυκοπένιο είναι η παπάγια και το γκρέιπφρουτ. Το λυκοπένιο σύμφωνα με μελέτες εμφανίζει   ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.   Φαίνεται να δρα προληπτικά αλλά και θεραπευτικά σε νόσους του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως η νόσος του Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ. Επιπρόσθετα, η κατανάλωση λυκοπενίου σχετίζεται και με  μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων  . Ακόμη, ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο, αθηροσκλήρωση, υπέρταση, φαίνεται να επωφελούνται από την πρόσληψη λυκοπενίου μέσω της διατροφής τους. 


 Παχαίνει το καρπούζι: Καρπούζι και θερμίδες  Έχει το καρπούζι πολλές θερμίδες; Παχαίνει τελικά; Σίγουρα η απάντηση εξαρτάται και από την ποσότητα που θα καταναλώσετε. Όπως φαίνεται και παραπάνω μια μεγάλη φέτα με την φλούδα, ζυγίζει περίπου 430g. Αυτή η μεγάλη φέτα λοιπόν, έχει 130 θερμίδες. Δυστυχώς (και ευτυχώς ταυτόχρονα) η φήμη πως το καρπούζι παχαίνει είναι  λανθασμένη  . Δυστυχώς γιατί είναι ένας ακόμη διατροφικός μύθος που κυκλοφορεί συχνά. Ευτυχώς γιατί όσοι το απέφευγαν από φόβο μήπως αυξηθεί το σωματικό τους βάρος μπορούν να αναθεωρήσουν. Βέβαια, θα πρέπει να δώσουμε  προσοχή στην ποσότητα!  Όσοι λοιπόν ανήκουν στην κατηγορία «μπορώ να φάω ένα ολόκληρο καρπούζι στην καθισιά» ίσως να το σκεφτούν δις. Τέλος, ένα μέτριο σε μέγεθος καρπούζι 5kg έχει περίπου 1500 θερμίδες. 

Πόσο καρπούζι μπορώ να φάω όταν κάνω δίαιτα;  Αυτή λοιπόν είναι μια ωραία ευκαιρία για συζήτηση με τον διατροφολόγο σας. Πόσα φρούτα έχετε στο πρόγραμμα; Εάν δηλαδή στο πρόγραμμά σας έχεις 2 φρούτα, μπορείτε να φάτε 2 μεγάλες φέτες καρπούζι. Και αν δεν σας φτάνει, επιλέξτε το ως βραδινό με συνοδεία κάποιου τυριού ως μια εύκολη και ελαφριά βραδινή επιλογή. 

   Δήμζας Νικόλαος Στρατιωτικός Κλινικός Διαιτολόγος,  www.docdiet.gr   

   Πηγή:USDA - clickatlife.gr